Podívejme se šesté generaci pod pokličku: Pokémon X, Y, Omega Ruby a Alpha Sapphire!

Úplně se bojím podívat, kdy se vydal poslední “Pod pokličkou” článek. Nicméně důležité je, že jsou zpět! Dnes je na denním pořádku rozpitvání šesté generace, aneb Pokémon X a Y spolu s remaky třetí generace Omega Ruby a Alpha Sapphire! Co přinesla tato generace nového? Považujete ORAS (= zkratka, které se používá místo zdlouhavého názvu her) za dobré remaky? V čem se liší od původních her? Jdeme na to!

No neříkejte mi, že v tom tu Francii nevidíte!

Co nového v šesté generaci?

Jsou tři základní věci, které můžete vždy očekávat od nové generace: nový region, nové startery a nový nepřátelský tým. Region je většinou inspirován nějakým skutečným místem (třeba Kalos, region X a Y, je inspirován Francií) a starteři mají též hloubku a něco představují – v této generaci jsou inspirovaní postavami bojovníka, čaroděje a tuláka z RPGček (= Role Playing Game – žánr her založený na specifické roli hráče). Zbývá nám poslední, má nejoblíbenější, kategorie, a tou je nepřátelský tým. První dvě generace měly mafiánskou organizaci, třetí měla ekoteroristy, ve čtvrté chce nihilistický šílenec způsobit zhroucení vesmíru, pátá má náboženskou sektu a šestá má… *zuřivě kontroluje poznámky* … modní policii? Ne, dělám si srandu. Tým Flare sice hlásá, že chtějí učinit svět “krásnějším” a “stylovějším”, ale postupně hráč zjistí, že jejich přesvědčení zdaleka není tak “povrchní”. No a co tu máme dál?

  • 72 nových pokémonů, čímž se celkový počet navýšil na 721.
  • nový typ: vílí!
  • 62 nových útoků a 27 nových schopností.
  • Tři nové typy soubojů: hordy (kde budete čelit několika pokémonům zároveň), nebeské souboje (dostupný jenom určitým pokémonům) a tzv. souboje naruby, kdy se z předností stanou slabiny a naopak.
  • Nyní si můžete vybrat jazyk, ve kterém budete hrát! Ale pozor – pořádně si výběr rozmyslete, jelikož nepůjde později změnit. V jakém jazyce hrajete vy? Já nejdřív hrála vše ve španělštině, ale teď pokémony jinak než ve francouzštině už nezapnu.
  • Mega-evoluce! Jako obyčejné evoluce, akorát jsou mega.
  • Céla hra (včetně soubojů) se odehrává v 3D prostředí, zatímco předešlé generace byly ve 2D.
  • Od této generace vás pokémoni mohou pronásledovat a vrhnout se na vás, pokud vás zavětří v okolí.
  • Možnost Super tréninku, čímž můžete svým pokémonům vylepšit EVčka (= z anglického “effort values”, též se používá “base points”. Hodně zjednodušeně, jedná se o hodnoty ze kterých se pak vypočítávají “staty” jednotlivých pokémonů).

Věděli jste, že…

  • Pokémon X a Y mají ze všech her hlavní série nejkratší název? Skládají se totiž jenom z jednoho (slova a) písmene.
  • se šestá generace zabývá konceptem krásy a vším, co se toho týká? Jméno regionu pochází z řeckého slova pro krásu a oba legendární pokémoni, Xerneas a Yveltal, mají představovat rovnováhu a harmonii, život a destrukci.
  • Pokémon X a Y byla první pokémon hra, která vyšla prakticky po celém světě ve stejný den? Dříve se muselo čekat i klidně několik měsíců, než se hra dostala z Japonska do Ameriky nebo k nám do Evropy.
  • nejenom region je inspirován Francií, ale i jeho města? Například Lumiose City má stejné umístění, jako její protějšek Paříž. Ale je toho víc! Paříži se přezdívá “La ville lumière” (= “Světelné město”) a název Lumiose City je tím inspirován.
  • šestá generace je zatím poslední generace, která přidala nový typ?

Třetí vs. šestá generace

Omega Ruby bude v mém ledovém srdíčku mít vždy speciální místo. Je sice pravda, že co se týče Pokémonů, tak jsem začala už na Yellow a Crystal, ale v té době jsem z toho ještě neměla moc rozum, a spíš mě táhli Mario a Zelda. Do Pokémonů jsem po hlavě skočila až tak v prváku na gymplu. Rozhodovala jsem se, zda si pořídit X, Y nebo ORAS a… Groudonovi se proště nedá odolat. Zároveň to bylo právě u této hry, kdy jsem se rozhodla, že si vytvořím LivingDex (vlastníte exemplář všech existujících Pokémonů, nejen zápis v Pokédexu). V čem se ale Hoenn a Hoenn liší?

  • Mega-evoluce. Už jsem je zmínila, ale nevysvětlila jsem, co to je, jelikož mi přišlo nesmírně vtipné tam nechat pouze tu jednu nicneříkající větu. Je to schopnost, kterou mají někteří pokémoni, a kterou mohou použít jednou za zápas (nejde ji použít mimo). Hned po zápasu veškeré účinky zmizí. Abyste mega evoluci dokázali aktivovat, budete muset držet (jak hráč, tak i pokémon) speciální předměty, Key Stone a Mega Stone (který danému pokémonu patří). No a co to vlastně dělá? Mega evoluce má za cíl vylepšit schopnosti, a staty při mega evoluci budou o 100 bodů vyšší než za normálních okolností.
  • Zatímco třetí generace má trio Ruby, Sapphire a Emerald, hry Omega Ruby a Alpha Sapphire se třetí do týmu nedočkaly. A přestože mně osobně post-game nepřijde nijak odfláknutý, spoustě lidem chyběl Battle Frontier, což byla lokace v Pokémon Emerald, kde se hráč mohl pouštět do soubojů s opravdu silnými trenéry.
  • Tzv. “mirage spots”. Může se jednat například o záhadné ostrovy, otvory do jiných dimenzí nebo seskupení bouřkových mraků. Mohou se objevovat náhodně (vždy na 24 hodin), nebo budete muset mít konkrétního pokémona v partě. Když do nich vletíte, setkáte se s překvapením. Doporučujeme se pořádně připravit!
  • Zajímalo by vás, jak vypadá Hoenn z výšky? V tom případě pro vás máme skvělou zprávu! Pomocí předmětu “Eon Flute”, který ve hře obdržíte, se budete moci kochat okolím na zádech Mega Latiase nebo Mega Latiose, kteří vás dopraví prakticky kamkoliv!

No a to by bylo z naší strany vše. Nyní doufám ve dvě věci. První je ta, že vás náš článek něčím obohatil, a pokud ne, tak nám pomocí komentářů sdělíte, co vám chybělo, a co byste rádi změnili či přidali. No a druhá je ta, že příští “Pod pokličkou” článek nebude zase až za rok a půl.

Hraní zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Related Posts
Total
0
Share